Ци мен дун цзя – ювелирна система за прогнози и стратегия

Ци мен дун цзя е китайска система за анализ на енергията , която съществува в пространството. Китайците я наричат „ци“ и тя представлява нематериална сила, която не може да бъде видяна или измерена с физически прибори, но която лежи в основата на цялото творение и нейната трансформация оказва влияние върху всичко съществуващо. „Ци“ създава пет елемента в пространството, които имат дуалност – ин и ян. Тези пет елемента се наричат дърво, огън, земя, метал и вода, но те нямат нищо общо с физичните обекти, които познаваме със същото наименование. Това са висши субстанции и нематериални стихии, които лежат в основата на съществуващото. Те лежат и в основата на китайските метафизични системи.

Има няколко различни вида метафизични дисциплини, както подобава на хилядолетна империя. Основните от тях са: четирите стълба на съдбата, идзин, астрология на пурпурната звезда, ци мен дун цзя, фен шуй. Има и още, но тук ще се огранича с най-популярните. Аз лично съм изучавала по-подробно четирите стълба на съдбата /ба дзъ/ и ци мен дун цзя. Наричат четирите стъбла – китайската астрология, а ци мен дун цзя /оракул/, което не е точно, тъй като и двете отмерват качествено и количествено „ци“ във времето и пространството. Освен това в ци мен дун цзя се използват и звезди, които намират своята аналогия с тези на небето, но това е допълнителна техника, основната е „ци“ . Строят се на основата на слънчевия календар Ся по определен алгоритъм.

Ци мен дун цзя се превежда като „Мистичната врата, скриваща Цзя“. Китайците са известни със своите описателни термини 🙂 Тя е възникнала като висше изкуство за военна стратегия и е използвана от всички високопоставени чиновници в Поднебесната през цялата й история. Има доказателства, че дори другаря Мао я е използвал по време на периода си на бягства и укрития, когато е бил издирван. Използва се широко за отговори на конкретни въпроси, четене на рождената карта, построена въз основа на дата, часа и мястото на раждане. Освен това може въз основа на нея да се изграждат стратегии, тъй като успешно дава съвети. Правят се и добри муннаднни /световни/ прогнози.

А сега да разкажа малко за този мистичен Цзя и защо точно се крие. Древната легенда разказва, че Цзя / 甲/ е велик император, който е управлявал справедливо и успешно своята империя, но е имал сериозен противник в лицето на велик военачалник Ген /庚/. Разказват, че Ген е бил и мистик, шаман и магьосник и умело се е противопоставял на властта на Цзя. За да се спаси императорът Цзя, предлага за жена на Ген своята прекрасна сестра И /乙/, която умело е умилостивявала Ген и го е правила щастлив и доволен. Така дълго време Ген не е нападал императора Цзя. За да се защити Цзя освен това е изпратил своята дъщеря Дин /丁/ по-често да гостува на своята леля и Ген, и да докладва на императора какво става в двора на неговия противник. Подготвя и своя син Бин /丙/ да го защитава в битка, ако се наложи. Освен това решава да обикаля по всички свои провинции и губернатори и да се крие зад тях. Те в подредбата на ци мен са неговите „инструменти“. В тази легенда се крие основната философия на подредбата и много важни взаимоотношения между участниците. Самата подредба показва кога е време за радост и време за отстъпление, кога е добре да се действа и кога да се изчака. Показва какво е подготвила съдбата и кога ще ни го „сервира“. Според една друга легенда великолепната ци мен е дарена на императора от девата на деветте небеса „Гуан ин“, която помага и да напиша тази статия, тъй като съм я избрала като своя покровителка в изучаването на сложното изкуство на ци мен. 🙂

Съществува и определен дял от ци мен, наречен Фа ци мен дун цзя, който се занимава с изготвяне на талисмани и подготвяне на активизации за промяна на обещаното от съдбата. Той е най-мистичната и най-интересна част от тази система, защото практикуващите дават показания за много добри резултати на енергийните практики. Надявам се, че съм ви била полезна с тази малка информация, подготвена за вас от мен с много положителни чувства! Прекрасен ден на всички!

Фотография: Гуан Ин /дева на деветте небеса/

Вашият коментар