Ангели-пазители в индуизма

Индусите понякога се покланят на ангели пазители. Докато много световни религии насочват поклонението основно към Бог – Творец, тъй като смятат, че ангелите са Божии служители, които също се покланят на Бога и не трябва да се почитат от хората. Индуизмът позволява да се покланяте на много различни видове богове, включително и на тези, които действат като ангели – пазители.

Божествените същества или ангели в индуизма имат духовно естество, но често се явяват на хора в материална форма, приличащи на човешки същества. В изкуството индуистките божествени същества обикновено се изобразяват като особено красиви хора или ангелски същности.

Индуският ангел-пазител може да се възприеме като съчетание на две различни духовни сили: дева и атман.

Девите са божества, които помагат и закрилят хората, застъпват се за тях и насърчават духовния растеж на хора и други живи същества, като животни и растения. Девите поддържат живота, като бдят над духовната енергия, която вдъхновява и задвижва човека, животното или растението, за които се грижат, за да разбере по-добре Вселената и да стане едно цяло с нея. Девите буквално означават „блестящи“ и се смята, че обитават по-високата астрална равнина.

Атманът е божествената искра във всеки човек, която действа като висш Аз, който насочва хората към по-високи нива на съзнание. Атманът, който представлява частицата от всеки човек, която е безсмъртна, но се въплатявя в различни прераждания (синоним на душа в други религии), призовава хората да се насочат към просветлението, да разберат Вселената и да станат едно цяло с нея.

Основните богове, второстепенните богове, планетите /“грахи“/, човешките учители /гурута/ и предците могат да играят защитна роля, като тази на ангел-пазител, по време на криза или стрес, по време на болест, пред физическа опасност или при преминаване през различни житейски предизвикателства във вашия професионален, образователен живот или във вашите взаимоотношения. Човешките гурута са индуистки духовни учители, които са развили тази божественост вътре в себе си. Гурутата често се разглеждат като прорицатели и и водачи в този живот.

Планетите като например Сатурн или Шани, могат да бъдат призовани да защитават вярващите. Планетата може да бъде призована за защита, според разположението й във вашия хороскоп.

Основни богове като Бог Хануман или Кришна са популярни като закрилници по време на криза.

Индуистите вярват също така, че правейки жертви на големи богове ще получат благословения от ангелите – пазители. Бхагават гита основният свещен текст на индуизма, причислява ангелските същества към полубожества или божествени същества от нисък ранг. /подобно на ангелите и архангелите в християнството – бел./

„Чрез жертвоприношението, удовлетворявайте Девите (Божествата) и нека Девите ви дават опора! Така, подкрепяйки се взаимно, вие ще постигнете Върховното добро.“ Бхагават гита /3.11/

Автор: Уитни Хоплер, Learn Religions

Превод: Красимира Рохини

Вашият коментар