Тропически и сидерален зодиак

Бих искала да онагледя разликата между сидералното разположение на планетите и тропическото, за което четете ежедневно от различни странички в социалните мрежи. Причината е, че ми бе зададен такъв въпрос и се чувствам длъжна да обясня ясно. Сидералното положение е максимално реалното разположение на небето. Казвам „максимално“, тъй като съзвездията в небето не са разположени като равни парчета торта от по 30 градуса, а варират като дължина по еклиптиката. 
Тропическият зодиак е представен с разлика от около 24 градуса от реалното положение. Тази разлика се е появила вследствие на едно особено движение на земята, което се нарича престационно (няма да навлизам в подробности, за да не ви отегча).

И понеже съзнавам, че винаги е по-лесно и приятно нещата да се онагледяват ще ви покажа и реално как изглежда тази разлика.

На фигура 1 е карта на транзитите (движението) на планетите от 04.07.2019 г., построена според тропическия зодиак. Със синьо кръгче съм отбелязала – Луната, Меркурий и Марс, които са в знака Лъв. Когато ежедневно четете хороскопа си, там се разглежда точно това положение, освен ако астролога изрично не е посочил, че ползва сидералното положение.

фиг. 1

А сидералното положение на същите планети е дадено на втората снимка – фигура 2. Тя е направена с астрономическата програма Стелариум и показва действителното положение на небето. Луната, Меркурий и Марс, както виждате са в съзвездието Рак. Това положение се ползва в сидералните хороскопи, които в момента се използват във ведическата/индийска астрология и доколко ми е известно и в античната. В този блог аз ще разглеждам и тълкувам положението на планетите според сидералния зодиак, използван във ведическата астрология.

фиг. 2

Вашият коментар