Знаците на зодиака

В тази статия ще разгледам основните значения, свързани със знаците на зодиака според ведическата астрология. Аз няма да отделям твърде голямо място в блога си на така добре познатите на всички слънчави знаци, тъй като във ведическата астрология те нямат толкова голямо значение в прогностичната част от науката.

фиг. 1 Кала пуруша – космическият архетип във формата на човек

Познатите дванадесет знака от Овен до Риби се използват и в джьотиш, но във ведическата система те само „обагрят“ значението на планетите със своите характеристики и са един от елементите за определяне на силата на планетите. Това разбира се има своето място в системата, но то не е най-важното и най-същественото. Не търсете дълбокото психологическо значение на планета в знак в тази древна наука. С тази функция във ведическата астрология са натоварени най-вече 27-те накшатри – перлите в короната на джьотиш, но за тях ще си говорим друг път 🙂

В таблицата на фигура 2 може да видите разликата в прехода /транзита/ на Слънцето през различните знаци на зодиака според тропическата и индийската/ведическа/ система. Индийската /ведическа/ астрология използва сидералния зодиак. За разликите между двата зодиака- тропически и сидерален може да прочетете в тази моя кратка статия: https://astroportalrohini.wordpress.com/2019/07/14/%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%ba/

СТИХИЯ НА ОГЪНЯ

Овен е първият знак на триадата на огъня, символизиран във ведическата астрология от два овена, опиращи се един в друг с рога, така че този символ показва духа на предизвикателството, на риска, които са характерни за овена. На санскрит този знак се нарича “Меша”, а Марс е управляващата планетата, която се нарича още Куджа /синът на Земята/. В древните текстове, човекът, роден под този знак, се описва като „носещ оръжие“, което показва характера на воин – „кшатрия“. Родените под знака Овен са предприемчиви хора, склонни към лидерство и налагане на волята си на другите. За тях е важно да имат цел, която включва някакво материално постижение. Марс и Слънцето, което екзалтира в този знак, дават на хората, родени под знака Овен -амбиция, желанието за слава и високи постижения. Този знак е подвижен и надарява човек с любов към пътуването.

Лъвът е вторият знак на триадата на огъня, но ако Овен е „огъня на войните“, то Лъвът е „огъня на царете“. Характерните качества на лъва са да блесне пред публика, като покаже впечатляващ външен вид, царска осанка, лидерски способности, издръжливост, героизъм. Лъвовете са щедри по характер, благородни, имат добро здраве, независим характер, добри маниери. На санскрит знакът не нарича „Симха“, а Слънцето, което управлява този знак, се нарича „Сурия“.

Древните текстове казват, че раждането под този знак е благоприятно предзнаменование и тези хора получават помощта и подкрепата на бащата, правителството и Бога.

Слънцето е сигнификатор на егото (атма-карака), индикатор за бащата (питри-карака), и хората, родени под знака на Лъв, може да проявяват такива качества, като егоизъм, самодоволство и прекалена самоувереност. Разбира се това е ниското проявление на енергията.

Лъвът е фиксиран, положителен знак. С този знак са свързани и планинските и слънчеви места.

Стрелец – огънят, който достига най-високата духовна сила – „огънят на свещениците“. Този знак се символизира от стрелец с опънат лък, което предполага идея за амбиция, сила и стремеж към собствена духовна реализация, достигане на специална цел, която е свързана с идеала на човека, роден под този знак.

На санскрит Стрелец се нарича Дхану, а Юпитер, който управлява този знак, се нарича Гуру. Гуру е духовен учител и хората, които изпитват влиянието на Юпитер имат наклонности, свързани с религията, философията, морала, свят и чист живот. Те са искрени, истински, оптимистични, издръжливи, упорити и надеждни. Това е знак на светци и философи. Разбира се във високото си проявление на енергията. В ниското си проявление може да са крайни в своите разбирания, самодоволни псевоучители, които само привидно следват високи идеали, докато в действителност целите са им далеч по-материални.

СТИХИЯ НА ЗЕМЯТА

Телецът – първият знак на триадата на земята, представлява варната шудра, работниците, които с ръцете си създават материалните блага в този свят. Този знак се символизира от бика, който показва смелата, продуктивна и упорита природа на хората, родени под този знак.

На санскрит Телец се нарича Вришабха, а Венера, която контролира този знак, се нарича Шукра. Телец е земен знак и хората родени под него са практичени, консервативени и реалистичени. Венера им дава артистичност, красота, музикални способности и склонност към чувствени удоволствия. Луната екзалтира в този знак, което показва тяхната склонност към грижовност и отдаденост на семейството.

Телецът е фиксиран знак и е с женска природа.

Девета – второто ниво на развитие на елемента земя, дава голяма практичност на родените под този знак. Символът му е девойка, което символизира чистотата на природата, женствеността, срогостта и почтеността. Твърди се, че под този знак е родена Дева Мария. На санскрит Дева се нарича „Каня“, а Меркурий, планетата, която управлява знака, е „Будха“. Меркурий дава на хората, родени под този знак, критичен ум, внимание към детайла, склонност към търговска дейност и изразителност.

Девите могат да бъдат плахи и нерешителни, невинни и донякъде наивни. Те имат чисто сърце и са склонни към по-високо духовно знание. Под знака на Дева се раждат хора, които са натрупали опит от служение в минали животи. Понякога в по-ниското проявление на енергията родените под този знак може да проявяват голяма критичност и педантизъм.

Дева е променлив знак, който дава добра адаптивност към външните условия и тенденция към мобилност.

Козирог е знак, където развитието на елемента на земята получава най-високото си въплъщение. Символът на този знак във ведическата астрология е крокодил, което показва голямата сила на тези хора.

Козирозите са бавни, търпеливи, издръжливи, амбициозни и имат силно влияние върху другите. Те се характеризират с постепенен напредък, решителност, висока амбиция, желание за постигане на целите си. Те са егоистични, не харесват да бъдат контролирани от други хора, не проявяват толерантност спрямо нерешителността и се стремят към власт като най-висшето проявление на материалната сила. На санскрит Козирога се нарича Макара (крокодил), а Сатурн, управителят на този знак, се нарича Шани.

Козирогът е подвижен знак с женската природа.

СТИХИЯ НА ВЪЗДУХА

Близнаци е първият знак на въздушната триада, където въздухът се проявява като желание за различни връзки, информация, търговия. Символът на този знак е влюбена двойка близнаци, държащи се за ръце.

Близнаците са приказливи, любопитни, весели, забързани, привлекателни на външен вид, общителни. Тяхното настроение често е колебливо, техните интереси се променят с времето, затова често изглеждат отстрани доста повърхностни. Това е двойствен знак, което говори за противоречията в тяхната природата, склонност към преумора и към нервно напрежение, което може да им създаде проблеми. Те ценят интелектуалната комуникация, уважават умните и интересни хора и се адаптират добре към околната среда. Близнаците отговарят на варната вайшия – търговците, така че са успешни в различни предприятия, където е необходимо да се установяват връзки.

Везни е вторият знак на елемента въздух, където въздухът се проявява чрез партньорство и стремеж към съвместна дейност.

Този елемент е зрялата енергия на варната на търговците и не случайно, везните, които са символ на знака, се свързват и с търговията. Родените под този знак имат силно развито чувство за мярка, справедливост и способност да балансират материалните и духовни ценности. Везните на санскрит се наричат ​​“Тула”, а Венера, която управлява този знак, се нарича “Шукра”.

Везните работят добре в партньорство, а не сами за себе си, способни са да се договорят, проявяват дипломатичност в името на хармонията и ненасилието. Отчасти може да бъдат арогантни, защото добре съзнават силите и възможностите си.

Водолей е знак, в който въздухът намира своето най-висше осъзнаване и дава желание за духовно, мистично знание. Той е въздушен, фиксиран знак, символизиран от жена, носеща стомна. Това показва, че хората, родени под влиянието на този знак служат на другите или носят тежкото бреме на отговорността.

Хората родени под Водолей се интересуват от мистицизма, те са неспокойни и весели, ексцентричени по характер. На санскрит Водолей се нарича „Кумбха“ и е управляван от Сатурн – „Шани“. Сатурн е планета, която поставя граници, тъй като е най-отдалечената видима планета, Шани е и господарят на кармата.

Слънцето тук е в един враждебен знак и като учи човек чрез трудни уроци. Често предполага такива условия на живот, в които човек се научава да цени и изучава най-висшата цел на живота, било то духовно знание или служба в полза на другите. Така тези хора се научават да се издигат над своя егоизъм.

СТИХИЯ НА ВОДАТА

Рак е първият воден знак, който дава емоционален и чувствителен характер. Неговият символ е рак. Хората родени под този знак се отличават със своята обич към семейството и дома, консерватизъм и склонност към изразяване на недоволство. Рак на санскрит е „Карка“ и промеливата Луна, е управител на знака. На санскрит Луната се нарича Чандра. Родените под знака на Рака имат склонност към философия, мистика и обич към традицията.

Те са срамежливи, интровертни, проницателни, чувствата играят голяма роля в живота им. Ракът е подвижен знак и хората, родени под неговото влияние, често преживяват възходи и падения в живота си.

Скорпионът също е воден знак, свързан с духовността, но Марс, който управлява този знак, дава на родения склонност към противопоставяне на волята му срещу Висшата воля на Твореца. Тези хора живеят в екстремни условия, срещат се с големи трудности и изпитания, докато най-накрая се трансформират духовно. Марс също дарява скорпионите с мистична сила, воля и способност за контрол, затова сред тях се раждат много окултисти.

Неговият символ скорпионът – говори за раздразнителен, отмъстителен характер. Хората, родени под този знак, са хитри, интелигентни и саркастични. На санскрит Скорпион се нарича „Вришчика“, а Марс, който управлява този знак „Куджа“ или „Мангала“.

Скорпионите са привлекателни, имат изтънчен и съблазнителен вид, склонни са да проявяват привързаност към сексуалните удоволствия. Браминовите качества на Скорпион се проявяват във факта, че тези хора се опитват да се отърват от своите недостатъци, да се преборят с лошите качества в себе си.

Древните текстове наричат ​​този знак символ на пречистване и прераждане. Скорпионът е фиксиран знак, който дава независимост и нежелание за промяна на възгледите и принципите.

Рибите са последният знак от зодиака, брахманически /принадлежи към кастата на свещениците/, управляван от благочестивия Юпитер.

Символът на този знак са две риби, които плуват в различни посоки. Това е двойствен знак, даващ противоречия, нерешителност, колебания. Както всички водни знаци, Рибите са емоционални и чувствителни. Те са лесно податливи на влияние от другите, обичат да правят добро, склонни са към философия и религия, мечтателни, живеят в тяхната собствена реалност. Често са непрактични. На санскрит Рибите се наричат ​​„Мина”, а Юпитер, който управлява този знак, се нарича „Гуру”. Това е третият знак на водния елемент и той дава голяма вътрешна сила на тези хората, която те черпят от своята богата духовност. Рибите са променлив знак, който дава любов към пътуване и преместване.

Библиография: В статията са използвани някой мотиви от книгите на Индубала в превод от руски език.

фиг. 2

Вашият коментар