Гуру дева /Юпитер/

Юпитер във ведическата астрология е планета, която е свързана с Гуру дев- полубога който е учител на асурите /девите/, затова Юпитер е символ на божествено благословение.

Силният Юпитер, разположен добре в домовете, дарява с добри консултантски и дипломатични умения. Дава изобилие, мъдрост, духовност, широки възгледи, талант за учител, склонност към благотворителност, щедрост, добри деца. Той дарява оптимизъм, праведност, ентусиазъм, щастие, здраве, чувство за дълг, честност, висок морал. Дава чест, популярност, дълги пътувания, живот в чужбина, управлява богатството, висшето образование, науката и правото.

Хората със силен Юпитер обикновено са оптимистични, общителни, весели, отнасят се с уважение към старейшините, към духовните учители и писания. С логичен, широк ум, значителен самоконтрол, самоувереност и решителност, юпитерианците обикновено вдъхват увереност и поемат отговорни, важни позиции в обществото. Те са състрадателни, честни, почтени. Силен Юпитер се наблюдава в хороскопите на адвокати, съдии, банкери, брокери, лекари и учени. Слабият и наренен Юпитер дава екстравагантност, прекомерен оптимизъм, несериозност, фалшиви надежди и празни мечти, дългове, спорове, пристрастяване към хазарта, безразсъдство и лоша репутация. В хороскопа е карака на съпруга в женската карта,децата, а също така може да означава министър, идеолог, съветник, консултант, свещеник.

Юпитер управлява кръвта, черния дроб, вените, артериите и бедрата. Неговият ден е четвъртък, металът е злато, цветът е жълт, скъпоценните камъни са жълти сапфири и топази. Елеметът е ефир. Гуна – саттва /благост/.

Юпитер управлява Стрелец и Риби, той екзалтира в Рак (5 ° ), в падение е в Козирог (5 ° ). Първите пет градуса на Стрелец е в мулатрикон, а останалите са неговата свашкетра /собствен знак/. В риби е в свашкетра. Слънце, Луна, Марс са приятели на Юпитер, Меркурий и Венера са неговите врагове. Сатурн е неутрален.

Вашият коментар