Основа на китайската метафизика

Основите на китайската метафизика започват с идеята за Великия предел и появата на кръга У-Син. Те са в основата на идеята за движението на енегията Ци в природата и за това, че нейното качество, определя и качеството на всички материални и нематериални обекти.

Началото на сътворението на света в съзнанието на древните китайци, напомня за началото на възникването на Вселената от гледна точка на съвременната физика. В началото не е съществувало абсолютно нищо и това нищо се нарича Отсъствие на битието. Символично се отбелязва с кръг, който се нарича У-Цзи.

Следващият етап от развитието е свързано с установяването на „Великия Предел” или „Тай Цзи”, който се състои от две начала „минало” и „бъдеще” или „пространство” и „време”. Все още не е съществувало понятието Ин /женско начало/ и Ян /мъжко начало/. На този етап на творението е съществувало единство на противоположностите, те все още не са обособени като нещо което може да се прояви, усети, вербализира или изобщо материализира.

Следващият стадий на еволюцията е свързан с появата на полюсите Ин и Ян, които се наричат „Лян-И”. Това е етапът в който те се появяват, но те се изразяват в чист вид и в Ин все още липсва Ян /липсва белия кръг в черната половина/. Появата на това смесване на енергиите се свързва с четвъртия етап на развитие, наречен Съ Сян. Сега енергията Ци е достатъчно поляризирана и  детерминирана, за да започне да твори съществуването такова, каквото го познаваме.

Танцът на ин и ян енергията, нейното съчетание моделира цялото познато ни битие. Той създава 10 небесни клонки, които представляват десет проявления на енергията, поляризирана с положителен полюс /ян/ или отрицателен полюс /ин/.

Петте елемента са същността и основата на китайската метафизика. Те представляват пет начала, които съществуват в кръга Тай ци и които се пораждат един друг. Елементът дърво, поражда огъня; огъня, поражда земята; земята, поражда метала; металът поражда водата, а водата поражда  дървото. Така се създава кръгът на пораждане наречен У-Син. Съвсем условно в началото винаги стои дървото, но вниквайки в неговата дълбочина, търсачът на мъдрост осъзнава, че всъщност в него няма нито начало, нито край.

От друга страна елементите изграждат и кръг на контрола, тъй като те не само се подкрепят, но и враждуват. Така дървото, контролира земята, огънят – водата; земята – водата; металът – дървото; водата – огънят. Кръгът на контрол е в състояние да наруши всяко равновесие в природата и той е в основата на дисбаланса, който създава трудни житейски периоди. Почти винаги, когато човек изпитва трудност било в материалната сфера или по отношение на здравето, то е защото някъде в неговата рождена астрологична карта е нарушен баланса на елементите.

Поляризирани с положителна /янска/ и отрицателна/инска/ полярност петте елемента създават 10-те небесни клонки: ян дърво и ин дърво; ян огън и ин огън; ян земя и ин земя; ян метал и ин метал; ян вода и ин вода,  а тяхната конфигурация и смесване на ниво земя се изразява в образуването на 12-те зодиакални животни: тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче, свиня, мишка и бик.  Те са структури в които са скрити различни комбинации от небесни клонки. Така цялата китайска метафизика и възникналите въз основа на нея астрологични системи могат да опишат всичко съществуващо чрез комбинацията от петте елемента и тяхната полярност.

Вашият коментар