Слънчево затъмнение – декември 2019 г.

На 26 декември 2019 г. предстои отново важно астрологично и астрономическо събитие, за което е добре да се подготвим. На този ден ще настъпи пръстенообразното слънчево затъмнение, което ще е видимо над Индийския океан, Етиопия, Арабския полуостров, Азия, северната част на Австралия и част от Тихия океан. Затъмнението във всички фази ще е недостъпно за наблюдение от България, което от астрологична гледна точка е добре, тъй като това ще отслаби неговото влияние над нас, родените и живущи на тази територия.


Затъмнението ще започне в 04:29 ч. и ще завърши в 10:05 ч.на 26 декември, тоест тогава видимо ще може да се наблюдава в гореспоменатите райони.

От астрологична гледна точка затъмнениято на Слънцето настъпва, когато Луната застане в точен съвпад със Слънцето и закрие Слънчевия диск, тъй като той ще попадне в конусувидната сянка, която се образува по време на затъмнението и е свързана със съвпадане на новолунието със един от лунните възли. Създава се впечатление, че Слънцето е закрито от черен диск. Този точен момент ще настъпи в 07,13 ч.

Карта на затъмнението


От гледна точка на ведическата астрология е много важно да познавате динамиката на порцеса от митологична гледна точка. Съгласно свещените ведически текстове, асурите /тъмните сили в астрален план, равнозначни на демони/ са владеели знанието за „Мритасаджа-вани“ и можели да възкресяват мъртвите, а девите /светлите сили в астрален план, равнозначни на ангели и архангели/ не са притежавали първоначално тези сили. Затова девите са се обърнали за помощ към Господ Вишну, Върховният Бог, който се е съгласил да им даде тези сили чрез Амрита, свещената напитка, даряваща безсмъртие. Но тази задача се оказала непосилно трудна за девите, затова те повикали на помощ асурите, като слючили съглашение с тях, да делят полученото в резултат на общите усилия. Така започнало епохалното разбиване на водите на Причинния океан, като за целта, използали сещената гора Меру и змея Васуки, който бил използван като въже, задвижващо Меру. От едната страна застанали асурите, а от другата – девите. Когато накрая от Причинния океан се разкрила Амрита, между девите и асурите възникнал сериозен спор за разпределяне на този дял. Асурите поискали за себе си напитката, като смятали, че не следва да я делят с девите. Тогава, чувайки молитвата на девите, Върховният бог Вишну приел формата на изкусително красивата – Мохини Мурти, и демоните, очаровани от нейната красота, отдали Амрита на нея. Само един от асурите не се поддал на нейната красота. Демонът се присъединил тайно към девите и приел техния облик. Той получил част от Амрита, но девите Сурия /Слънцето/ и Чандра /Луната/ го разкрили. Тогава Шри Вишну ментал към демона, своето оръжие – сударшана чакра и отсякал главата му. Демонът се разполовил на две. Главата получила името Раху /Северен лунен възел/, а тялото – Кету /Южен лунен възел/. Периодично от тогава насетне, те се стремят да погълнат Слънцето и Луната, които са застрашени по време на затъмненията, но не могат да погинат, защото са безсмъртни.

Митологият в алегорична форма показва значимостта на събитието и това, че ще настъпи особено време, в което „демоничните“ сили, които на съвременен език се наричат – тъмната страна от психиката, се надигат. Самата история разкрива нещо много важно. Тъмната страна, дълбокото подсъзнание, скритата сенчестите аспекти са представени от Раху и Кету. Те са пожелали да бъдат „осветлени“, разкрити и интегрирани, но са отхвърлени от светлите сили и са потънали дълбоко в несъзнаваното. По време на затъмненията те „изплуват“ от несъзнаваното на повърхността и тъй като за обикновеното човешко съзнание е твърде непосилно да ги интегрира, често те пробужда разрушителни за психиката процеси. Затова затъмнението се смята за особено опасно време и често е свързано с негативни събития в световен мащаб.

Разбира се, горепосочената митология може да се разглежда многопластово, и да се обясни и езотерично. Като силите, описани като деви и асури се разгледат като структуриращи елементи от дуалния материален свят.

Слънчевото затъмнение, което ще е последвано след 14 дни от лунно затъмнение е много особено време, когато пред смелият търсач на познание се разкрива възможност за трансформация на „сянката“. Отваря се портал за промяна, стартират процеси, които дават възможност за преминаване на едно ново ниво на осъзнаване. Тези процеси се засилват особено много, тъй като затъмнението на 26 декември ще е в накшатрата Мула, където се намира и глактическият център, наречен Вишну набха. Вишну набха е мястото на ретранслиране на енергията от центъра на нашата галактика към Слънчевата система, част от която сме всички ние.

Тези от вас които са готови за промените ще извлекат много ползи, но тези които не са, може да изпитат доста негативи от събитието, като те ще са свързани с разположението на съзвездията Стрелец и Близнаци в техните рождени карти. Това време може да донесе събития, свързани с кармата от миналото, като необходими уроци, реализирани чрез събития, които да носят еволюция на душата и личността, като носител на този духовен пламък. Особеното на това затъмнение е, че в съзвездието Стрелец по време на това събитие ще се намират редица планети. Освен преките участници в него – Слънцето, Луната и Кету /Южният лунен възел/, там ще са Сатурн, Юпитер и Меркурий. Сатурн и Юпитер са двамата учители в нашата система, те са пряко свързани с кармата, като Сатурн носи трудните, тежки уроци, а Юпитер – последствията от благосните действия. Най-силно от събитието ще е повлиян Юпитер, който ще е на близо градус от затъмнението. Това поставя особен акцент върху темите, свързани със знанието, духовното развитие, учителите, мирогледа, съпруга, висшето познание. Самата накшатра Мула се покровителства от богинята на смъртта Ниритти, което отново подчартава необходимостта от прочистване на остарели модели, отделяне на „мъртвото“, ненужното, това което пречи за прогреса и развитието ни като личности и души. Възможно е да се разпаднат стари връзки, да се преосмислят отношения, да се промени вярата и убежденията на мнозина от нас.

Какво се препоръчва да правите по време на затъмнението:

  • Медитирайте и се занимавайте с духовни практики, програмирайте бъдещето си.
  • Молитви, четене на мантри, свещени писания.
  • Умерен релакс.
  • Препоръчва се осведоменост тук и сега, контрол на емоциите и речта.
  • Завършването на разрушителни и ненужни отношения.
  • Препоръчва се почистване в дома.
  • Детокс на тялото.
  • Отървете се от ненужните неща в къщата и в килера.
  • Правете дарения, подпомагайте финансово по-нуждаещите се от вас. 

Какво не е препоръчително да правите:

  • Да гледате затъмнението.
  • Да подписвате важни договори.
  • Да работите с машини или шофирате.
  • Да извършвате големи финансови трансакции, които включват риск.
  • Контакт с тълпа.

Вашият коментар