Mahamrityunjaya Mantra – Мантрата, побеждаваща смъртта

Mahamrityunjaya Mantra – „Мантрата, побеждаваща смъртта“ е една от най-древните и мощни мантри, които са достигнали до нас от ведическата епоха. Тази силна мантра се предписва от древните мъдреци за неутрализиране на неблагоприятни планетарни влияния, когато ситуацията е трудна, понякога безнадеждна.

Тази мантра е обръщение към Шива и по-точно  към един от неговите аспекти – Рудра. Той е Върховното Същество, което създава, защитава и трансформира Вселената. Шива е известна като „разрушител и трансформатор“ в рамките на Тримурти, индуската троица, която включва и Брахма и Вишну. В традицията на шиваизма Шива е Върховното същество, което създава, защитава и трансформира вселената. Според секта шиваизъм, най-висшата форма на Шива е безформена, неограничена, и неизменна форма на Абсолюта Брахман и първичната Атман /Душа/ на вселената. Има много доброжелателни и страховити изображения на Шива. В доброжелателните аспекти, той е изобразен като всезнаещ йогин, който живее аскетичен живот, като съпруг на Правати и баща на техните две деца Ганеша и Картикейа. В жестокия му аспект, често е изобразен като убиец на демоните – Рудра. Шива е известен също така и Adiyogi Shiva и в този си аспект е смятан за патрон на йогата, медицината и изкуството.

Текст:

„Om Tryambakam Yajamahe

Sugandhim Pushtivardhanam

Urvarukamiva Bandhanan

Mrityor Mukshiya Maamritat“

Превод:

„Ние пеем във възхвала на трите очи на Всемогъщия Бог,

Който прониква, поддържа и подхранва всичко като аромат.

Можем да се освободим от страха от болестите и смъртта,

И да получим нектара, който слага край на цикъла на прераждането.“

Тълкуване на мантрата:

„Ние се концентрираме върху третото ни око, което стои зад двете очи и това ни дава властта да усетим себе си, истинската си същност и с това се чувстваме щастливи, доволни и мирни в живота. Знаем, че физическото безсмъртие не е възможно, но висшите сили в лицето на Шива могат да отложат нашата смърт за известно време“

Мантрите са мощно средство за свързване с божествената енергия и действат на подсъзнателно, архетипно ниво, независимо от вероизповеданието на практикуващия ги. Мантрите дават психологическа и духовна сила и ни помагат да донесем хармония и мир на нашия живот.

Добре е тази мантра да се чете сутрин и вечер и да се съчетава с медитация. Мантрата се повтаря традиционно 108 пъти. 108 е важно значение, защото се получава от математическата редукция на 12 по 9. 12 се отнася към зодиакалните знаци, а 9 до основните планети, които се използват в традиционната и ведическата астрология. Когато човек изпее тази мантра 108 пъти, всички негови планети и зодиакални знаци се хармонизират и вместо да му въздействат негативно, се проявява техния висш и по-положителен аспект.

Вашият коментар